Despre Maria Suharu | Maria Suharu – Interpretă de muzică populară pentru evenimente tradiționale

Despre Maria Suharu

Maria Suharu a pășit cu încredere în ajutorul lui Dumnezeu, în domeniul și tradiția cântecului popular.

Ambitioasă și dornică să descopere tainele muzicii, Maria a decis să plece în lume pentru a duce cu mândrie mai departe tradițiile, obiceiurile și în cele din urmă cântecele de joc și voie bună auzite de la bătrânii din sat.

În căsuța mică din mijlocul ogrăzii au crescut patru frațiori printre care și Maria Suharu.

Născută și crescută la țară, Maria stia că trebuie să muncească cu sudoare pentru a-și îndeplini visul deoarece posibilitățile financiare ale parinților erau minime.

“Parcă îl văd pe bietul tata cum se trezea cu noaptea în cap apucându-se să bată coasa, luându-și în spate traista în care avea o bucată de turtă coaptă pe plită de cu seară de mama și o ceapă de pe leasa din gradină.”

Pleca dimineața pe câmp și ajungea seara cu camașa udă în spate și cu palmele pline de bătături de la sapă, coasă și furcă. Zâmbea de fiecare dată când ne vedea pe toti patru în jurul lui și ne spunea cu bucurie că are pentru ce și pentru cine munci. Mă lua de mânuță, mă alinta și mă aseza pe genunchii lui întrebându-mă: “Îi cânți ceva lui tata?”

Cu timpul Maria a ajuns membră a ansamblului “Izvorașul” condus de prof./coordonator Dănut Barzu unde a studiat timp de patru ani. În tot acest timp Maria s-a înscris la “Cercul de Etnografie și Folclor” prof./coordonator Adrian Calin unde a activat timp de doi ani .Mai târziu a urmat Scoala Populară de Artă din Bucuresti , pe parcurs devenind și președintă la Clubul aristocratic “Noua Generație” din cadrul Asociației Culturale “Omenie si Folclor”.

Maria Suharu - cântăreață de muzică populară de nuntă cu joc și voie bună